13 februari 2019

Is Waalwijk bereid om na te denken over de beperking van vuurwerk tijdens de jaarwisseling? Als het aan de SGP ligt wel.

Is Waalwijk bereid om na te denken over de beperking van vuurwerk tijdens de jaarwisseling? Als het aan de SGP ligt wel.

Niet voor het eerst vraagt de SGP in Waalwijk aandacht voor de overlast die het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling met zich meebrengt. In de Tweede Kamer komt dit onderwerp ook regelmatig terug en we zien een toenemend draagvlak om de overlast, veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk, aan te pakken.  De samenleving begint genoeg te krijgen van schades, ongelukken en andere vuurwerk gerelateerde vormen van overlast.

Het stof is neergedaald en de kruitdampen zijn opgetrokken. Enkele weken na de jaarwisseling 2018/2019. Een goed moment om even terug te kijken op de afgelopen jaarwisseling. Deze is binnen onze gemeente relatief rustig verlopen, al zal dat niet door iedereen zo zijn ervaren. Dit is natuurlijk geen garantie voor de toekomst en wat wij binnen de samenleving zien gebeuren baart ons de nodige zorgen. Vanuit de media vernamen wij van twee dodelijke ongelukken die rechtstreeks verband houden met vuurwerk. Ook lazen wij van 15 tot 20 Miljoen euro schade en een verdubbeling van het aantal geweldsincidenten tegen de politie. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorig jaar al dat verstoringen van de openbare orde tijdens de jaarwisseling talrijk, hardnekkig en moeilijk te bestrijden zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de korpschef Nationale politie heft opgeroepen om te stoppen met knalvuurwerk en vuurpijlen. Gemeenten kunnen zelf een vuurwerkverbod instellen. Gemeenten kunnen ook zones aanwijzen waarbinnen vuurerk wel wordt gedoogd. Wanneer we dat zouden wensen. Dit was de eerste jaarwisseling binnen de huidige bestuursperiode. Een goed moment om ons te bezinnen op de plaats die wij nog willen gunnen aan vuurwerk gerelateerde overlast binnen onze gemeente. Niet onder tijdsdruk van een snel naderende jaarwisseling, maar nog voorin het kalenderjaar, met voldoende tijd om tot evenwichtige en realistische keuzes te kunnen komen, samen met het college en met de samenleving.

Als eerste stap hebben wij het College van B&W hierover schriftelijke vragen voorgelegd.  Dat leverde een overzicht op van de schades, ongeregeldheden en incidenten in onze gemeente op tijdens de jaarwisseling. Niet iets om trots op te zijn of om blij van te worden.  Het College geeft tevens aan, dat de discussie over de gevaren, overlast en risico’s etcetera landelijk toeneemt, zoals ook in onze gemeente. Het College gaat zich dan ook bezinnen over de wijze waarop we als gemeente bij kunnen dragen aan een feestelijke, veilige jaarwisseling voor al onze inwoners. Dit, met de toezegging om  later dit jaar met een uitgebreider plan van aanpak naar de raad te komen. Deze laatste toezegging verheugt ons zeer en we zijn met u zeer benieuwd naar het plan van aanpak en de goede voornemens. Want goede voornemens horen tensotte ook een beetje bij de jaarwisseling.

Voor meer informatie waalwijk.sgp.nl

Raadsfractie SGP Waalwijk,

Richard Tiemstra en Henk van Zelst.