28 januari 2022

SGP en Duurzaamheid

We krijgen er allemaal meer en meer mee te maken. Internationale en landelijke klimaatafspraken gaan ons als inwoners van Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik niet voorbij. Met elkaar gaan we thema’s zoals de energie transitie in de praktijk vormgeven. Als SGP willen we hier op een verantwoordelijke manier mee omgaan waarbij we de realiteit niet uit het oog willen verliezen.

Wat is hierin voor de SGP leidend? De aarde, planten, dieren en mensen zijn door God geschapen. Als mensen hebben we van God de opdracht gekregen om de aarde te bouwen en te bewaren. Als rentmeesters hebben we aan de ene kant de vrijheid gekregen om de aarde nuttig te gebruiken, onder andere om te wonen en te werken. Aan de andere kant hebben we de verantwoordelijkheid om de aarde te bewaren voor toekomstige generaties.

'De overige winst kan gebruikt worden om de inwoners uit heel de gemeente Waalwijk te helpen hun woning te verduurzamen.'

Als het gaat over de energietransitie, dan staat de SGP voor ‘haalbaar en betaalbaar’, maar ook voor een eerlijke verdeling van kosten en baten. Oplossingen moeten technisch haalbaar, rendabel en betrouwbaar zijn. De lasten voor de inwoners moet echter ook betaalbaar zijn. Energiearmoede moet effectief aangepakt worden. Opbrengsten van grote energie projecten die binnen onze gemeente gerealiseerd worden moeten ten goede komen aan onze eigen inwoners. Als het over nieuwe windmolens gaat binnen de gemeente Waalwijk willen wij als SGP dat de opbrengsten daarvan worden gestort in een omgevingsfonds en een duurzaamheidsfonds. Hieruit kunnen direct omwonenden dan een vergoeding krijgen. De overige winst kan gebruikt worden om de inwoners uit heel de gemeente Waalwijk te helpen hun woning te verduurzamen.

Wij willen binnen de gemeente Waalwijk inzetten op betere isolatie en op alternatieve vormen van energieopwekking zoals zonnepanelen en windmolens. Echter, er is ook onderzoek nodig naar innovatieve alternatieven die mogelijk minder schadelijke neveneffecten hebben. Bij het thema duurzaamheid moet de focus niet alleen liggen op het behalen van korte termijn doelen. Dit leidt tot eenzijdigheid en kortzichtigheid. Het gaat om een zo duurzaam mogelijke energievoorziening op de langere termijn. Dit in het besef dat wij als nietige mensen het klimaat op de aarde niet regelen, maar wel de verantwoording dragen voor de keuzes die we maken.  

Marius van der Schans

#3 - Kandidaat raadslid