30 november 2021

Luidende klokken in plaats van vuurwerk

De SGP fractie heeft onlangs opnieuw het college gevraagd hoe zij staat ten opzichte van een algeheel vuurwerkverbod, dan wel het instellen van vuurwerkvrije zones. De realiteit is inmiddels dat het kabinet heeft besloten om deze jaarwisseling een vuurwerkverbod in te stellen, net zoals vorig jaar ook het geval was. Dat betekent dat de gemeente handhavend kan optreden tegen elke vorm van vuurwerk dat wordt afgestoken (uitgezonderd categorie F1-vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten).

Het gemeentebestuur van Waalwijk staat nog aarzelend ten opzichte van vuurwerkvrije zones of een algemeen vuurwerkverbod. Handhaving is hierbij natuurlijk een punt, maar we zien het maatschappelijk debat wel opschuiven en het aantal voorstanders van vuurwerkvrije zones en vuurwerkverboden toenemen. Zo kan de SGP fractie ook een keer blij zijn met cultuurveranderingen.

Wel heeft het college ons laten weten dat vuurwerkvrije zones zeker het onderzoeken waard zijn, echter wel in combinatie met een centrale vuurwerkshow. Met een centrale vuurwerkshow kan een alternatieve invulling van oud en nieuw geboden worden, waardoor er mogelijk eerder acceptatie ontstaat voor eventuele ingestelde vuurwerkvrije zones en daarmee ook de handhaving uitvoerbaar blijft. Een notitie / plan hiervoor is ons begin 2021 voor dit jaar toegezegd, maar zoals iedereen begrijpt staat een plan voor een centrale vuurwerkshow nu niet op de agenda. Tegen de achtergrond van de huidige coronacrisis zou dat ook volstrekt ongepast zijn.

''Luidende klokken als teken van hoop, verwachting en verbondenheid''

Naar verwachting wordt de komende jaarwisseling ook een stille jaarwisseling. Binnen onze gemeente, in de kernen Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle bevinden zich prachtige kerkgebouwen met even mooie kerkklokken. Ook het oude Stadhuis in Waalwijk beschikt over een mooi carillon. Graag roepen wij de kerken, en de gemeente Waalwijk, op om bij het ingaan van het nieuwe jaar als teken van hoop, verwachting en verbondenheid de klokken in onze gemeente opnieuw te luiden.
De afgelopen jaarwisseling is dit ook gebeurd, na een oproep hiertoe van de burgemeester met brede steun van de gemeenteraad. Het college geeft aan het gezamenlijk luiden van de klokken een mooi gebaar te vinden en juicht dit wederom toe. In de samenleving wordt dit zeer gewaardeerd.

Wij hopen dat gemeente en kerkgemeenschappen dit even adequaat zullen oppakken als vorig jaar en wij zien er naar uit om, bij gezondheid, tijdens de komende jaarwisseling opnieuw de klokken te horen luiden!

Fractie SGP,
Richard Tiemstra en Henk van Zelst